Historia

Köpmanholmen

Köpmanholmens samhällsförening startades 1983 med målet att arbeta för en levande bygd. 

Köpmanholmens historia i korta drag

Före 1864 var Köpmanholmen ett obebyggt område. Här fanns det endast ängar, skog och myrmarker. På Rönäsudden (sedermera Herrgårdsudden) fanns det en lappstuga. På Kläppa möjligen någon fiskare.

Mellan Hummelviks och Bredångers byar fanns det en enkel väg genom skogen. Djupvarpet kallades fiskeplatsen vid nuvarande kajen. Den lilla ön i Nätrafjärden, Köpmanholmen, gav namn åt vårt blivande brukssamhälle.

Ångsågen som grundlade brukssamhället och gav arbete till många personer togs i bruk redan 1865 vid Nätraåns utlopp vid Sanningssundet. 

Industrin utökades 1907 med en sulfitfabrik och 1930 med en sulfatfabrik. Familjen Hedberg ledde företaget, Forss AB, i tre generationer från 1896 och fram till 1964. Som mest var omkring 800 personer anställda i sågen, brädgården och fabrikerna.

1964 köptes bolaget av Ncb - Norrlands Skogsägares Cellulosa AB. 1977 tystnade sågverket och 1982 lades hela den stora massaindustrin ner. Delar av dessa områden har nu gjorts om till ängar, samlingsplatser eller platser för konstverk.

Samhället är ett blomstrande samhälle idag med god inflyttning och fantastisk turism. Vi har mycket att vara stolta över i Köpmanholmen nu som då!


DVD-filmen "Ruiner och framtidstro"

DVD-filmen "Ruiner och framtidstro"
av Jan Dufva (2006)

"Projekt Köpmanholmen är inte bara ett saneringsprojekt - det är ett projekt för att lyfta ett helt samhälle ur en djup depression. 20 år efter att massafabriken i Köpmanholmen utanför Örnsköldsvik las ner, ska den äntligen bort för att bereda plats för nya satsningar."

EXTRAMATERIAL:
Innan saneringen
Kortversion
Arkivfilm 1936, 1982
Arkivbilder
Saneringsbilder

Filmen kostar 100 kr och kan köpas hos Nätra Hembygdsförening / Köpmanholmens Bruksmuseum.

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång